Costa Rica natuur

De natuur van Costa Rica; overweldigend en zo mooi!

Als ik zo terug kijk hebben we al veel gezien van Costa Rica; de natuur, maar ook haar cultuur. In deze blogpost vertel ik meer over de geweldige natuur met allerlei fraaie beesten. Die o zo mooi is (maar eerlijk is eerlijk; van sommige beesten krijg ik ook wel de rillingen….)!    

Krokodillen, apen, papegaaien, kolibri's en leguanen

Sinds we hier in https://laecovilla.com/ wonen komen er iedere twee, drie dagen capucijn aapjes voorbij springen in onze tuin. Laatste kwamen ze zelfs de bananen uit de boom “pikken”. Hoe leuk om te zien hoe ze in groepen van 20 a 30 aapjes voorbij komen. En dan die kleintjes die op mama’s rug mee springen. Heel tof om te zien! Alhoewel de zwarte brulapen moeilijker te spotten zijn laten ze geregeld van zich horen. Alleen de mannetjes maken geluid. Ze doen dit om andere apentroepen op afstand te houden. Wist je dat hun brul wel tot 5 kilometer ver te horen is? 

En leguanen zie je hier echt overal. Van de kleinere grijze tot aan de grote groene met stekels op de rug. 

Ook ara’s zie je hier soms over je heen vliegen. Toen we in Parque Nacional Corcovado waren vlogen ze in tweetallen hoog in de lucht over ons heen. Net zoals aan de kust bij playa Mantas. Maar ook de Toekans en de groene kleine papegaaien die we normaliter alleen in de dierenwinkel zien vliegen hier vrij rond. En dan heb ik het nog niet eens over de kolibries die we hier heel de dag in de tuin rond zien vliegen (helaas; het is niet te doen om daar een foto van te maken. Wat zijn die beestjes snel!).

Krokodillen zagen we toen we in Parque Nacional Corcovado waren. Op het moment dat we aan het wachten waren om het gammele pontje met onze 4×4 auto (zie mijn eerdere blogpost: http://blogpost 4×4 met daktent) over te steken vonden we het water al verdacht troebel. En inderdaad; een krokodil lag verder op lekker te luieren in de zon.

Insecten

Inmiddels ben ik er al meer aan gewend, maar er zitten hier OVERAL beestjes. Van superkleine miertjes op het aanrecht tot schorpioenen in de badkamer. En dat is best even wennen. Ook reuzenkakkerlakken komen hier veelvuldig voor. Onze kids vinden het geweldig al die beestjes, maar ik kan soms een klein gilletje niet onderdrukken als ze me weer eens verrassen.  

Zo werd ik tijdens ons avontuur met een 4×4 met daktent verrast door een grote tor.  Tijdens het uitspoelen van mijn haar dacht deze tor dat het wel leuk zou zijn om even uit te rusten op mijn schouder; ieeh! Kai en ik wisten niet hoe snel we onder de douche vandaan moesten springen. 

En dan die keer dat ik ’s nachts wakker werd van een kakkerlak op mijn hoofd. Ok, het was geen reuzenkakkerlak, maar toch. Fijn is anders…. Die reuzenkakkerlakken zijn hier trouwens echt heel groot; wel 10 cm. De jongens vinden ze te gek! In ieder geval heb ik geleerd om (vooral ’s avonds en ’s nachts) goed om me heen te kijken om te zien of ik niet ergens op stap. 

Een paar dagen geleden wilde ik de kinderen in bad doen toen er ineens een schorpioen van onder de badmat vandaan kwam. Uitkijken dus en altijd je schoenen en kleren uitkloppen voordat je ze aantrekt. 

En heb je wel eens gehoord van een kogelmier? We twijfelen of we deze in ons huis hebben gevonden, maar voor de zekerheid heb ik er toch maar korte metten mee gemaakt. Het is de mier die ervoor zorgt dat je 24 uur lang helse pijnen hebt. Meer weten? Zie dit filmpje over de Mawé stam in Brazilië die deze mieren gebruiken bij een ritueel waarbij van de jongens mannen wordt gemaakt.

Walvissen en dolfijnen in Uvita

En dan zijn er natuurlijk ook nog de grotere beesten; zoals de walvissen en dolfijnen die je kan spotten in Uvita in het Marino Ballena National Park. Als je daar op excursie gaat (kost zo rond de 6o euro p.p.) ga je met een bootje waar ongeveer 20 man op kunnen mamawalvissen met hun baby’s spotten. Dit kan je alleen doen in de periode van juli tot oktober, omdat dat het kraamkamerseizoen is. 

Onze jongens vonden de tocht er naar toe al een feestje! Om de boot op te komen moet je door een heftige branding op de boot stappen. De zee is hier echt nog “puur” en wild en de golven soms echt immens! Ik kreeg een grote klets water over me heen toen we pas net in de boot zaten, dus ik was blij dat ik een water beschermend hoesje om mijn telefoon had gedaan. Maar hoe gaaf als dan uiteindelijk de mama’s samen met hun baby’s rond de boot komen zwemmen! Eén mama ging zelfs gezellig met haar baby spelen waardoor haar vin regelmatig speels boven het wateroppervlak uit kwam. 

Marino Ballena

Meer natuur van Costa Rica; de planten, bomen en vruchten

En dat waren natuurlijk alleen nog maar de dieren. Echt alle natuur van Costa Rica is zo mooi! Van watervallen tot aan kraakheldere rivieren en van hagelwitte tot donkerzwarte stranden. In het begin zag ik alleen nog maar de grotere dingen zoals de banenplanten (nee, het zijn geen bomen!), kokospalmen en papayabomen. 

"Een aantal weken geleden mochten we bij onze buren een bananenplant omhakken. Waarom? Omdat een bananenplant geen bananen meer produceert als je alleen de bananen plukt. Heel de plant moet om. Om vervolgens de bananentros eraf te hakken. Je kunt je voorstellen dat Cyrille zich helemaal OERRRR! voelde ;-). 

Maar tegenwoordig zie ik ook de kleinere dingen, zoals de bladsnijdersmieren die hele bomen kaal snijden of rupsen die ze opeten. En al het lekkers wat hier zomaar aan de boom of struik hangt. Dat is ook zo leuk aan hier in Costa Rica zijn. Voedsel uit de natuur halen is zo nieuw voor ons! Van bananen en  limoenen plukken tot aan sla, boerenkool en diverse kruiden uit de gemeenschappelijke moestuin halen. Hierdoor leren we veel over de natuur van Costa Rica en voelt de appie ver weg ;-). In  tegenstelling tot wat we in Nederland doen (op een jaarlijks appel- en perenpluksessie bij de Philips fruittuinen na dan ;-)). Dat gaan we nog missen als we weer terug zijn!

Eigenlijk kan ik nog pagina’s vol typen over de fantastische natuur hier, maar het beste is toch het zelf ervaren. Dus…. Zie ik je snel in Costa Rica?

Deel dit bericht: