Costa Rica tips

7 praktische tips voor een (lange) reis naar Costa Rica

Inmiddels zijn we al bijna 3 maanden hier in Costa Rica en beginnen we het land en haar bewoners aardig goed te leren kennen. En natuurlijk had ik me ingelezen, maar het zelf ervaren is toch anders… In deze post geef ik je praktische tips voor als je (voor langere tijd) op reis wilt naar Costa Rica. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Kies zorgvuldig je reisperiode

In Costa Rica bestaan er dus maar twee seizoenen; het regen en droge seizoen. Het droge seizoen is van november tot mei. Het natte seizoen van mei tot november, waarbij mei t/m juli en november overgangsmaanden zijn. 

Het regenseizoen, dat hebben inmiddels goed ervaren (zie ook mijn blogpost over ons 4×4 met daktent avontuur: https://puravidajourney.com/?p=2351)! Het is nu half oktober en het regent veel. Praktische elke dag wel een paar uur en meestal valt het dan ook echt met bakken uit de hemel. Ik vind het heerlijk zo’n warme douche, maar wel wat lastig als je op pad wilt. Niet dat we bang zijn voor een beetje regen, maar soms regent het zo hard dat er “landslides” voorkomen. Hierdoor kan een weg afgesloten zijn. Twee weken geleden is er een bus met 9 mensen verongelukt op de route 27. Daarom gaan we vaak ’s ochtends vroeg op pad omdat dan de kans op regen het kleinste is.  

Wil je weten wat de beste periode voor jou is om naar Costa Rica te gaan? Lees dan dit bericht van Reis Expert: https://tinyurl.com/er5hncdm

Tip 2: Zorg voor een goedgevulde portemonnee; Costa Rica is duur! 

Eerlijk gezegd heb ik me daar wel een beetje op verkeken. Zo gelden er vaak twee prijzen gelden als je een nationaal park gaat bezoeken. Eén (lagere) prijs voor de Tico’s en één prijs voor de toeristen. Zo betaal je als toerist in het Parque Nacional Manuel Antonio 16 dollar als volwassene (toerist), terwijl je als Tico maar 1.600 Colones betaalt (ongeveer 2.5 dollar). Nogal een verschil dus. Begrijpelijk, maar goed om vooraf te weten.

Daarnaast dacht ik dat levensmiddelen hier goedkoper zouden zijn dan in Nederland maar niets is minder waar. Uiteraard ligt het er aan wat je koopt. Bananen kosten hier praktisch niks omdat die als onkruid lang de weg groeien. Maar druiven en appels zijn hier gemiddeld genomen 1.5 of 2x zo duur als in Nederland. Ook voor hotels en bijvoorbeeld een Airbnb betaalt je niks minder dan in Europa. 

Tip 3: Neem schaarse of dure spullen mee uit Nederland

Gebruiksartikelen
  1. Antimuggenspul en zonnebrand; hier betaal je ongeveer €20,- voor 150 ml van Nivea terwijl ik thuis € 38,95 betaal voor een liter! Ik koop altijd die van Jetske Ultee (smeert fijn uit en is fijn voor heel het gezin; zelfs voor de gevoelige huid van Sven!): https://tinyurl.com/mt9p7xnd. Tico’s gebruiken dat niet of nauwelijks. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het hier zo duur is.
  2. Sneldrogende kleren: Ik merk dat ik steeds vaker de hele dag gewoon lekker in mijn sportshirtjes loop. Drogen snel en dragen lekker licht en luchtig.
  3. Deze is voor de dames: tampons! Haha, ik heb net twee supermarkten gehad en ze zijn hier (in de wat meer afgelegen gebieden) bijna niet te vinden. Althans niet in de Tico supermarkten zoals de Maxi Pali.
  4. Fijne rugzak met regenhoes (https://tinyurl.com/mwjc345s). Deze rugzak hebben we al jaren! Niet duur en er zit een regenhoes in. Wij hebben voor deze reis er nog één extra gekocht.
  5. Hardloopschoenen of trailrunschoenen (https://www.bever.nl/c/trailrunning.html). Zeker als je een fervente hardloper bent zoals Cyrille en ik zou ik deze niet vergeten. Hardlopen doe je hier het liefste op dirtroads omdat je dan niet de drukke weg op hoeft. Ik heb mijn hardloopschoenen bij me en dat gaat prima. Maar Cyrille zijn trailrunschoenen zijn net wat beter bestand tegen water, waardoor ze niet te snel slijten als je ook een keer door een riviertje heen moet (wat geen uitzondering is!). 

Gadgets/elektronische apparaten

Ook hier geldt dat ze vast en zeker wel te vinden zijn in de grotere steden, maar het is wel even zoeken. Wat ik heb meegenomen (en waar ik veel aan heb) zijn:

  1. laptop die ik ook als tablet kan gebruiken (https://tinyurl.com/3bn8f67c); voor het bijhouden van mijn blog en alles uitzoeken/regelen voor onze reis.
  2. kleine speaker (http://shorturl.at/eoqsw); handig voor luisterverhalen of muziek van Spotify voor jezelf en de kids.
  3. oortjes (http://shorturl.at/aoxQ9) handig voor als je een film wilt kijken op je computer en de kids al slapen in dezelfde ruimte ;-).a
  4. telefoon; het liefste met duo-sim (zie tip 6).
  5. e-reader (http://shorturl.at/txz13); Ik heb de kleine Kobo e-reader in combinatie met het Kobo plus abonnement (http://shorturl.at/no013). Super fijn, want zo kan ik toch veel lezen zonder boeken mee te moeten slepen. Ook Sven leest erop aangezien ze op school hebben aangeraden dat hij minimaal een half uur per dag leest. 
  6. tripod voor je telefoon/camera/GoPro (http://shorturl.at/pD023shorturl.at/pD023). Ik gebruik alleen mijn telefoon voor foto’s en dan is zo’n tripod heel handig. Zeker als je partner niet zo’n fotograaf is. Je kan deze om een boomstam wikkelen en een sprintje trekken na de zelfontspanner aan te zetten. Op die manier sta je er zelf tenminste ook nog een keer op :-).
Costa Rica tips
Foto genomen met tripod aan de boom

Tip 4: Leer Spaans voor vertrek

Gelukkig heb ik een half jaar in Madrid gestudeerd, waardoor ik al een aardig woordje Spaans kan. Cyrille en de kinderen niet en het valt niet altijd mee om je dan hier verstaanbaar te maken. Zeker omdat wij niet altijd de “tourist route” nemen komen merken we dat de Tico’s niet vaak Engels spreken. Uiteraard kom je met handen en voeten ook al een heel eind. Maar zeker als je voor langere tijd hier wilt verblijven zoals wij zou ik van tevoren Spaans leren. Ik probeer de kinderen en Cyrille ook wat woorden te leren, maar de grammatica is toch echt wel wat lastiger. En heb je daar geen zin in? Google translate op je telefoon installeren is dan zeker een must.  

Tip 5: Huur of koop een (4×4) auto 

In Nederland zijn we gewend om veel bestemming met het openbaar vervoer of de fiets te kunnen bereiken. Dat is hier niet te doen. Een trein is er niet en door de heuvels en bergen is fietsen niet altijd een optie (aan de kust als je van strand naar strand fiets wel, maar dan moet je nog over de drukke weg).  De vrijheid die mijn stalen ros me geeft mis ik hier soms wel! Er zijn hier soms wel wandelpaden langs de weg, maar fietspaden zeker niet. Bovendien is het zo dat de afstanden niet erg ver zijn hier, maar het duurt wel lang om er te komen. Een ritje van San José naar Cahuita (Caribische kust) van 200 km duurt minstens 4,5 uur. Bovendien kan je op veel plekken niet komen zonder (4×4) auto. Zeker niet in het regenseizoen. Als je dus een beetje van de gebaande paden af gaat; huur of koop een 4×4 auto! Overigens is de bus hier ook een goedkope optie, maar als je met een gezin met jonge kinderen reist wil je dit waarschijnlijk niet.   

Tip 6: Koop een locale simkaart

Gelukkig heb ik een telefoon met duo-sim waardoor ik mijn Nederlandse simkaart in mijn telefoon kan houden. Een simkaart van Movistar kost hier echt niet veel (paar euro). Deze kan je in bijna ieder klein lokaal winkeltje hier kopen. En ook het opladen voor 4G en telefoneren is niet duur. Om je een idee te geven; ik doe al een paar weken met mijn tegoed van Liberty van 8.000 Colones (ongeveer 15 euro). Uiteraard pik ik zoveel mogelijk Wifi op hier, maar soms is het toch wel handig om onderweg iets op te kunnen zoeken. Overigens heb ik op Google Maps de kaarten gedownload zodat ik deze niet meer online hoef te raadplegen. Dat scheelt weer. Overigens gebruikt iedereen hier Waze (https://www.waze.com/nl/live-map/) in plaats van Google. Die zou meer accuraat zijn met betrekking tot files etc. op de weg. Ik heb mezelf aangeleerd om beide te checken voordat we op pad gaan. 

Tip 7: Go with the flow als je in Costa Rica bent

Ja! Dat is “work in progress” voor mij, maar gaat steeds beter (Zie mijn eerdere blogpost over prikkels, ongeduld en loslaten: https://puravidajourney.com/?p=2406). Heel veel dingen gaan hier anders dan in Nederland. Ik kan zeggen dat ik na bijna 2.5 maand het gevoel heb dat ik begin te wennen. Aan het eten, het klimaat, de natuur, de mensen en de manier waarop dingen hier geregeld worden. In Nederland (en misschien zelf heel Europa!) zijn we zo gebrand op efficiëntie en snelheid. De Tico’s niet. Die leven veel meer in het moment en zijn tevreden met hoe het is. En dat is ergens ook heel bevrijdend. Het hoeft niet altijd sneller of beter. Goed is goed genoeg. Zo ook toen we onze auto lieten repareren in de garage. We gaven aan dat we de hele auto gecheckt en gerepareerd wilde hebben (een soort “grote beurt” zeg maar). Ze hebben ons wel 5x gevraagd of we zeker wisten dat we alles gemaakt wilde hebben, want met sommige issues kon je best nog wel even rondrijden…. 

"We zijn al een paar keer boodschappen gaan doen in Atenas. Als we aan komen bij de supermarkt Coopeatenas moet je via een slagboom de parkeerplaats op. Er zit dan een man in een soort tolhokje die je een kaartje geeft voor de parkeerplaats. Als je vervolgens weer de parkeerplaats af rijdt lever je deze weer in bij dezelfde man. We snapten niet zo goed wat de reden was voor dat kaartje, dus heb ik dat gevraagd. De man zei simpelweg; je moet het gewoon aannemen en weer inleveren.... "

Zo, dat waren de praktische tips voor Costa Rica. Hup! Aan de slag ermee en tot snel in Costa Rica.  

Ps. Deze website bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg over de producten die je via het aanklikken van een link op mijn website koopt. Jij merkt daar verder niks van, maar het helpt mij om deze website (financieel gezien) in de lucht te houden. En no worries, ik beveel alleen producten, diensten of boeken aan die ik echt goed vind.

Deel dit bericht: