Nijar en Cabo del Gata

De verborgen parel van Andalusië: Nijar en Cabo del Gata

En dan ineens lijkt alles te kloppen; hier in Nijar, dicht bij het Nationale park Cabo de Gata. Ons knusse huisje, de mooie omgeving, het heerlijke warme frisse voorjaarsweer en de lol die we hebben met zijn viertjes. En dan valt er een soort rust over me heen. Een rust die ik nog niet eerder zo heb ervaren sinds dat we op reis zijn. Terwijl ik met mijn koffie in het zonnetje met uitzicht op de bergen deze blog aan het typen wordt dit slaperige witte dorpje wakker.

Cabo de Gata en Spaghettiwesterns

Nijar; een klein wit dorpje net langs de “Costa Plastica” (kassengebied waar ze tomaten, paprika’s etc. in verbouwen) en het nationale park Cabo de Gata. Eerlijk gezegd hadden Cyrille en ik niet zo’n hele hoge verwachtingen van deze plek, maar het tegendeel is waar! Ja, ik heb aan de ene kant van het terras een uitzicht op een hoop plastic, maar aan de andere kant zie ik glooiende bergen en witte huisjes. Bovendien zijn we al naar de kust gereden (30 min rijden) en die is hier zo overweldigend mooi. Witte stranden, rotsen en azuurblauwe zee. En dan wordt het ook deze week nog eens 23-25 graden! We boffen! Ook zitten we dicht bij de Tabernas woestijn waar vroeger de zogenaamde Spaghetti Westerns zijn opgenomen. Bijv. de film “The good, the bad and the ugly” is hier gemaakt. Inmiddels zijn deze filmsets veranderd in pretparken. Desondanks moet de woestijn zelf ook voor indrukwekkende uitzichten zorgen. We gaan het zien morgen! Volgende week nog de grotten (Cuevas de Soras) met haar stalagmieten en stalactieten bezoeken en (na thuisonderwijs) in de middag nog genieten van de mooie stranden. Echt wat een verborgen pareltje is deze omgeving!

Nijar en Cabo del Gata

Vakantie v.s. sabbatical

Het voelt als een vakantie. Maar inmiddels weet ik wel beter. Want vakantie is heel anders dan een jaar rondreizen. We komen nu vaker op plekken waar we (als we maar beperkte vakantiedagen hadden) normaliter niet snel zouden komen. En toegegeven; vergeleken met Costa Rica is rondreizen in Europa echt zo veel gemakkelijker. Niet meer eindeloos zoeken naar een goede supermarkt (met brood!) of hobbelen over een zandweg en ineens uren langer over de reis doen (of vast komen te zitten (zie mijn vorige blogpost). Anyway, ik besef me door onze reis naar Costa Rica nu des te meer hoe enorm luxe we het hebben hier in Europa en hoe “verwend” we zijn!

"Om een kleine vergelijking te maken. Sinds 7  maanden heb ik weer stofzuiger in dit huisje. Ik was er gewoon helemaal blij mee. Niet meer eindeloos vegen om vervolgens te concluderen dat er nog van alles op de grond ligt. (Ik hoor je denken; “Echt? Wordt je daar al blij van…”). Mijn antwoord; volmondige JA!"

Afgelopen weken

En dan gaat de tijd dan toch ineens wel heel snel. We zijn al weer ruim zes weken in Spanje, meer specifiek in Andalusië. Costa Rica lijkt al weer ver weg. We zijn inmiddels al in Malaga geweest, in El Borge (waar opa en oma Erna en Jack gezellig op bezoek kwamen) en in Orgiva (hippiestadje aan de zuidkant van de Sierra Nevada). Spanje verrast iedere keer weer. Want ook al liggen deze plekken niet ver uit elkaar; het landschap verandert bij iedere bocht die je neemt. Mooie wandelingen hebben we al gemaakt en er is eindelijk ook ruimte voor wat cultuur. Tsjonge, wat heb ik dat gemist. Op naar Granada! 

Granada en het Alhambra

We hadden in Granada een mooi oud huisje geboekt via AirBnb in de Moorse wijk Albayzin. Bijzonder om met de mannen door de stad te wandelen en de Moorse invloeden te zien en te voelen. Het uitzichtpunt Mirador de San Nicolas is echt fantastisch. Vanaf hier zie je het Alhambra in zijn volle glorie met daarachter de Sierra Nevada met zijn besneeuwde bergtoppen; magisch! We hadden ook echt mazzel met het weer, want ook als was het best koud, er was geen wolkje aan de lucht. Het Moorse paleis van Nasrid is echt de kers op de taart. Best druk en toeristisch, maar zeker de moeite waard. Om er binnen te komen moet je (op tijd!) een kaartje kopen en een tijdslot kiezen. Zelfs de jongens vonden het bijzonder. Mocht je een indruk willen krijgen van hoe het Alhambra eruit ziet, ga dan naar mijn Reel op Instagram.

En dan volgende week vrijdag op weg naar Sevilla. Super gezellig want mijn zus Ine komt dan langs! Hopelijk neemt ze dan ook nog wat van die heerlijke verzorgingsproducten mee van de Geurentuin. (Ja, zus dit is een hint). Hasta luego amigos!

 

Deel dit bericht: