Dit is een praktische blogpost met daarin alle regeldingetjes die bij een wereldreis met je gezin komen kijken! Het leek me zonde om de opgedane kennis hierover niet te delen, want het is best wat. Er is ook geen “one size fits all” lijstje dat voor iedereen geldt. Dus voor iedereen het avontuur als gezin aan wil gaan; read this! Wellicht helpt het je om een eerste opzet te maken van jouw eigen to do lijstje.
Nou, stiekem dus best wel wat! Ok, drie maanden voor vertrek vrij nemen is wellicht iets overdreven, maar dat je een hoop moet uitzoeken is waar. Daar komt bij dat de zoektocht soms lijkt op een speurtocht waarbij de aanwijzingen continu veranderen. Of iemand het richtingaanwijzer bordje steeds verplaatst. Hierdoor is het best lekker om wat ruim in je tijd te zitten. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringen (zorg-, reis- en aansprakelijkheidsverzekering) en de leerplicht van de kinderen. Wat wij in ieder geval niet wilden was gestrest vertrekken zodat de eerste maand in Costa Rica zou staan in het teken van “bijkomen”…
KLEINE DISCLAMER VOORAF: GEBRUIK DEZE BLOGPOST TER INSPIRATIE OF ALS STARTPUNT VAN JE EIGEN ZOEKTOCHT. WAT IK VOORAL HEB GELEERD IS DAT IEDERE SITUATIE NET EVEN ANDERS IS EN ER DUS OOK ANDERE REGELS IN JOUW SITUATIE KUNNEN GELDEN. CHECK DIT GOED!
Wat mij in het begin heel erg heeft geholpen is dat ik me aansloot bij de groep “Travelicious Families” op Facebook. Dit is een platform voor gezinnen met leerplichtige kinderen die voor langere tijd op reis willen. Erg handig om tips & trics met elkaar uit te wisselen. Ik heb daar veel aan gehad in de voorbereiding. Ook komen er vaak reistips voorbij. Of zelfs oproepen om elkaar op te zoeken in het buitenland. Leuk voor de kids om weer een keer in hun eigen taal te spelen!
Uiteindelijk zijn er 7 zaken waar je goed naar moet kijken voor vertrek. Hier komen ze!
Inhoudsopgave
Verzekeringen
Wat je natuurlijk niet wilt is dat als één van ons ziek wordt we niet verzekerd zijn. Of dat je wordt gebeten door een schorpioen (ieeeekksss! Zie mijn vorige blogpost). Er zijn drie verzekeringen die je sowieso moet checken. Je aansprakelijkheids-, zorg- en reisverzekering. Als je daarnaast nog een koopwoning hebt in Nederland komt daar je opstal- en inboedelverzekering nog bij.
Zorgverzekering:
De meest ingewikkelde is je zorgverzekering. Omdat wij in een jaar tijd meer dan acht maanden buiten Nederland verblijven zijn we verplicht ons uit te schrijven bij de gemeente. Dat kan overigens pas vanaf vijf dagen voor vertrek. Zie daarvoor de website van Nederlandwereldwijd over uitschrijven bij de gemeente. Mocht je dus korter in het buitenland verblijven dan hoeft dit niet.
Het gevolg van het uitschrijven bij de gemeente is dat jouw zorgverzekeraar op de hoogte wordt gebracht van jouw uitschrijving. Daarmee verlies je in beginsel je recht op een zorgverzekering in Nederland (tricky business!) en dat wil je natuurlijk niet. Neem daarom contact op met je zorgverzekering en licht toe wat je plannen zijn. Wat daarbij cruciaal is, is dat je aangeeft dat je NIET in het buitenland gaat werken (en dus geen inkomen ontvangt) en dat je binnen het jaar weer terugkeert in Nederland. En je dus binnen de 365 dagen weer inschrijft bij de gemeente. Zie hiervoor de website van de SVB.
Als je aan deze voorwaarden voldoet kan je zorgverzekeraar je recht op zorgverzekering niet weigeren op basis van de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Je kan dan zelfs een buitenlandverklaring aanvragen bij je zorgverzekeraar zodat je een bewijs van verzekering hebt in het buitenland.
Wat je ook zeker nog moet doen is een aanvraag Wet langdurige zorg onder dezelfde voorwaarden bij de Sociale Verzekeringsbank. Dit kan maximaal acht weken voor vertrek en zorgt voor een bewijs dat je recht hebt op een zorgverzekering in Nederland. Sommige zorgverzekeraars zullen zelf om deze verklaring van de SVB vragen. Onze zorgverzekeraars deden dit niet, maar toch heb ik de verklaring aangevraagd. De reden hiervoor is omdat het ook (positieve) gevolgen heeft voor het ontvangen van je kinderbijslag. En ook voor eventuele andere toeslagen die je van de overheid ontvangt.
Reisverzekering:
Oeps! Bij deze verzekeringen kwam ik er achter dat ik vergeten was om de kids op mijn polis bij te schrijven…. Dat heb ik dus maar snel even gefixt. Een reisverzekering is natuurlijk hartstikke persoonlijk en afhankelijk van de keuzes die je maakt (wel/geen extreme sporten verzekeren, wel/geen verlies van bagage verzekeren etc.). Lees je polis dus goed door! Echter, je wilt (denk ik) sowieso de medische kosten verzekeren voor zover de zorgverzekering dit niet dekt. Onze reisverzekering zit prima in elkaar; het enige wat ik moest regelen was een “vinkje” omzetten naar 365 dagen en de dekking op wereldwijd in plaats van Europa.
Aansprakelijkheids-, inboel- en opstalverzekering:
Nou, dat was dus wel even een dingetje… We zijn bij Centraal Beheer voor alle drie in een pakket verzekerd en blijkbaar was het geen doorsnee vraag. Hierdoor kreeg ik via drie verschillende mensen in de chat drie verschillende antwoorden. Zorg dat je dit vastlegt zodat je tijdens de wereldreis met je gezin er op terug kan komen!
Op wereldreis met je gezin en de leerplicht; hoe dan?
Dat blijkt toch de grootste hobbel voor veel ouders; want hoe ga je daar mee om? In Nederland geldt zowel een leerplicht als een kwalificatieplicht. Als je op wereldreis gaat met je gezin moet je daar dus rekening mee houden. Naast dat de leerplicht ervoor zorgt dat je kind verplicht is om vanaf de leeftijd van vijf jaar onderwijs te krijgen, is je kind ook verplicht om naar school te gaan. Thuisonderwijs is (in beginsel) geen optie. Maar….
Toen wij afgelopen september de school van Sven en Kai benaderde over onze plannen waren ze meteen enthousiast. Wat een gave plannen en wat zouden onze kinderen veel gaan leren. Het is toch veel gaver als ze op een vulkaan hebben gestaan in plaats van deze met papier mache na te bouwen! Na een aantal gesprekken met de school en de LPA (leerplichtambtenaar) kwamen we er al snel achter dat we ons uit moesten schrijven bij de gemeente. In dat geval vervalt de leerplicht en is de leerplichtambtenaar buiten beeld. Maar ja, je wilt de kinderen natuurlijk wel onderwijs laten volgen in het jaar dat je weg bent. Wij hebben ons georiënteerd op de Wereldschool en soortgelijke aanbieders, maar dat loopt best wel aardig in de papieren (kost veel geld dus).
Gelukkig was de school van Sven en Kai zo enthousiast over onze plannen dat ze aan hebben geboden om voor een jaar lespakketjes te maken die we mee kunnen nemen. Hierdoor kunnen we thuisonderwijs geven. Hoe gaaf is dat! Echt super tof van ze, want doordat we ons uitschrijven uit de gemeente worden de kinderen ook automatisch uitgeschreven uit school. Hierdoor ontvangt de school geen toelage meer voor onze kinderen en is dit echt een cadeautje van hen aan ons. Ik ben dankbaar!
Paspoort, rijbewijzen, visum
Paspoort:
Ja duh, tuurlijk moet je een geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben als je op wereldreis gaat met je gezin. Maar wist je dat sommige landen ook eisen stellen aan de geldigheid van je paspoort of identiteitsbewijs op het moment dat je het land binnen komt? Bij Costa Rica geldt bijvoorbeeld dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na aankomst. Goed om dit per land dat je gaat bezoeken te checken. En mocht jouw paspoort of identiteitsbewijs verlopen tijdens je wereldreis met je gezin, dan kan je deze verlengen via de ambassade of het consulaat in het land waar je op dat moment bent. Mijn voorkeur heeft het echter om dit vooraf in Nederland te regelen. Scheelt een hoop gedoe als je eenmaal op wereldreis met je gezin bent.
Rijbewijs:
Ook is het handig om de geldigheidsduur van je rijbewijs nog te checken. En niet zoals bij ons vorige zomer er (een dag voor vertrek naar Italië!) achter te komen dat Cyrille zijn rijbewijs van de aardbodem verdwenen leek.
"Het mooiste was nog dat we vervolgens in Oostenrijk van de weg werden gehaald door twee knappe agentes omdat we ergens 60 km/u reden waar we 50 mochten. Cyrille probeerde nog te doen alsof hij het niet verstond en haalde zijn paspoort tevoorschijn in plaats van zijn rijbewijs, maar daar namen de dames geen genoegen mee..... Na op "mijn moeders graf" beloofd te hebben het stuur van Cyrille over te nemen en een boete te betalen mochten we gelukkig toch doorrijden. Toch fijn dat de jongens op de achterbank een beetje zielig keken, waardoor we op sympathie van de dames konden rekenen en onze auto niet in beslag werd genomen (JA ECHT DAT WAS EIGENLIJK DE STRAF!!!) Kwamen we daar even goed mee weg."
Visum:
Voor sommige landen dien je een visum aan te vragen voorafgaand aan je vertrek. Toen ik jaren geleden voor Bierbrouwerij de Koningshoeven naar Moskou ging moest ik weken van tevoren mijn paspoort met allerlei docs opsturen om vervolgens een visumstempel in mijn paspoort te krijgen. Voor veel landen is het voor toeristen allemaal niet zo ingewikkeld, maar wel goed om even na te gaan wat de regels zijn. Voor Costa Rica krijg je voor 90 dagen een toeristenvisum. Bij aankomst op het vliegveld moet je een retourticket of ticket voor doorreis laten zien anders kom je het land niet in. (Al ligt dit ook een beetje aan welke douanebeambte je tegen het lijf loopt leerde we later ;-)).
Voor ons betekent dit dat we een busreis boeken naar Panama zodat we dit kunnen aantonen. Als we eenmaal in Costa Rica zijn kunnen we volgens het in Nederland gevestigde consulaat uit Costa Rica) proberen om een verlenging te krijgen zonder het land uit te moeten. Deze procedure duurt echter vaak een paar maanden tot een jaar, dus voor ons geen optie. We zullen vanuit Costa Rica een paar keer een “weekendje weg” naar Panama gaan en dan hopen dat de douane ambtenaar ons steeds opnieuw een toeristenvisum geeft van 90 dagen! Ik kan nu het onbehagelijke gevoel van klotsende oksels al oproepen als we opnieuw proberen het land in te komen. Wat volgens het consulaat goed is om te doen is ervoor zorgen dat je kan aantonen dat je al een hotel/huis/appartement hebt geboekt en voldoende geld of inkomen hebt. Als je geld komt besteden in hun land is het nogal snel goed.
ps. Later kwamen we erachter dat je als digital nomad meer opties hebt om je visum te verlengen. Zie hiervoor de officiele website van Costa Rica (https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/digital-nomads).
Intentingen
Hier zag Cyrille erg naar uit ;-)! De mensen die Cyrille een beetje kennen weten dat hij al bijna flauw valt bij het zien van een spuit. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als er daadwerkelijk één gezet moet worden. Gelukkig bleef het deze keer bij een wit weggetrokken gezicht en een paar minuutjes bijkomen in de relaxstoel.
In eerste instantie had ik via www.thuisvaccinaties.nl een aanvraag gedaan om alle vaccinaties bij ons thuis te laten zetten. Ik heb er meer dan 1.5 uur over gedaan om de vragenlijsten in te vullen online en vervolgens de afspraak te maken. Dat was op zich prima, maar op de zaterdag dat ze langs zouden komen hebben we van 12.00 tot 17.00 uur thuis zitten wachten en kwam er helemaal niemand. Balen, want het was mooi weer, dus we waren liever op pad gegaan! Uiteindelijk heb ik dus toch maar een afspraak via de GGD gemaakt en zijn we daar als gezin naar toe gegaan. Deze afspraak duurde ongeveer drie uur, waarvan het overgrote deel bestaat uit overleg over wie welke inentingen nog dient te krijgen. De kinderen hebben immers al veel inentingen via het Rijksvaccinatieprogramma gekregen. Bovendien hadden Cyrille en ik bijv. de inenting van de Gele Koorts nog van onze reis in 2009 naar Argentinië.
Belangrijke tip is dat je niet (net zoals ons) te lang moet wachten met het regelen van de inentingen. De reden hiervoor is dat het dan soms niet meer mogelijk is om de herhalingsspuiten te krijgen voordat je wereldreis met je gezin begint. Doordat wij te lang gewacht hebben zullen we voor Cyrille in Costa Rica op zoek moeten naar een herhalingsspuit voor Hepatitis B. Niet ideaal!
Betaalmiddelen
Uiteraard is het goed om wat contant geld in de valuta bij je te hebben van het land waar je naar toe reist. Maar ook een rekening openen bij PayPal of Wise kan handig zijn. In Costa Rica vragen ze vaak voor het huren van een huis een aanbetaling via PayPal. Let wel op, want PayPal kan hoge transactiekosten rekenen die fors ongunstiger zijn dan de huidige wisselkoers. Wise is een stuk gunstiger, maar daar werken dan weer minder mensen mee. Wij hebben nog geen ervaring met Wise, maar wie weet over een paar maanden wel. Vergeet daarnaast niet om je betaalpas op wereldwijd te zetten en ook je Identifier en creditcard mee te nemen.
Verhuur woning
Wij hebben ervoor gekozen om ons huis gemeubileerd te gaan verhuren in plaats van te verkopen. Onze persoonlijke spullen slaan we op achter in de schuur en op zolder (anders ben je ook weer veel geld kwijt aan opslagkosten). We houden van ons huis en de plek waar we wonen en willen zeker na een jaar op wereldreis te zijn geweest weer terug keren. We gaan verhuren via een verhuurmakelaar. En ja, dit kost wat, maar dan heb je ook geen “gezeur” als er iets met je huis aan de hand is terwijl je op reis bent. Wat ik daarnaast fijn vind aan het verhuren via een verhuurmakelaar is dat zij de screening doen van de potentiële kandidaten en de bezichtigingen regelen. Verdienen ze genoeg om de huur te kunnen betalen bijvoorbeeld? En willen de kandidaten ook echt een jaar huren? Bijkomend voordeel is dat zij ook contact hebben met de “ASML’s” van deze wereld, waardoor de kans op (een) goede verhuur(prijs) meteen groter wordt.
En denk ook nog aan.....
Is dat alles? Nee, tuurlijk niet. Er zijn nog genoeg kleine dingen waar je aan moet denken. Denk bijvoorbeeld aan een reisstekker voor je apparaten. Had ik dus echt nooit aan gedacht (dank je Cyrille!). Blijkbaar heb je in Costa Rica zowel een reisstekker als een omvormer nodig omdat ze daar andere netspanning gebruiken (120 volt in plaats van 230 volt).
En de post laten doorsturen bijvoorbeeld? Of de abonnementen en sportclubjes opzeggen? De katten ergens onder brengen (weet je nog iemand; let me know!)? En wat doen we met de auto? Laten we die een jaar stil staan of gaat iemand anders er in rijden? En welke auto en welk huis gaan we huren in Costa Rica? Zeker die auto huren daar vind ik wel een dingetje. Want is het niet beter (lees goedkoper!) om deze te kopen of via private lease te regelen? Ik denk dat we de eerst twee weken maar gewoon een auto direct bij het vliegveld gaan huren. Dan kunnen we, als we eenmaal in Costa Rica zijn, de Tico’s om advies vragen en voor de resterende tijd iets anders regelen.
Zo kom ik iedere dag weer iets tegen waar ik nog aandacht aan moet besteden. Wat heerlijk is het dan dat mijn hoofd niet in beslag wordt genomen door de dagelijkse dingen en ik het in alle rust (als Sven en Kai op school zijn) kan uitzoeken en regelen. Wat overigens niet wil zeggen dat ik er soms niet (op een rare prettige manier, want ik heb er onwijs veel zin in!) onrustig van wordt. Nog maar 1.5 maand en dan vertrekken we al :-).
Toch zal ik vast nog wel iets vergeten zijn waar ik pas achter kom als we eenmaal zijn gestart met onze wereldreis in Costa Rica. Maar daarvoor geldt dat we dan alle tijd van de wereld hebben om het alsnog te regelen. Dus, let’s go with the flow!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.