Yoga in Costa Rica

Yoga Teacher Training in Costa Rica

Eindelijk was het dan zover. Een droom die uit komt! Yoga in Costa Rica. En niet een ‘gewone’ yoga retreat, maar een Yoga Teacher Training in de jungle bij https://www.vidaasana.com/. Twee en een halve week, 6 dagen per week van s’ochtends 6.00 uur tot s’avonds 19.30 uur heb ik mezelf mogen onderdompelen in de wondere wereld van de Yoga. Wat een cadeautje aan mezelf voor mijn 40e verjaardag!

Het begon allemaal met een openingsceremonie waarin iedereen uit de groep (27 vrouwen en 2 mannen) twee opgeschreven zaken waar we vanaf wilden in het vuur gooiden. Ik laat het aan jullie verbeelding over wat de twee van mij waren (zie hiervoor mijn eerdere blogpost https://puravidajourney.com/het-eerlijke-verhaal-over-reizen-met-je-gezin/:-)).

De spanning was van ieders gezicht te lezen. Wat zouden we allemaal gaan leren? Is het wel een leuke groep? Wordt het niet te zweverig of fysiek te zwaar? Gelukkig verdwenen onze zorgen al snel als sneeuw voor de zon.

Practice, practice, practice......

Zoals elke dag begonnen we om 6.00 uur met een intensieve yoga practice. Om vervolgens met Pranyama (ademtechnieken) en meditatie verder te gaan. Gedurende de dag leerden we dan verder over:

  1.  Asanas (Alignment; Hoe kan ik de oefeningen het beste doen om blessures te voorkomen?)
  2. De yoga Sutras van Patanjali (filosofie)
  3. Het achtvoudige pad (filosofie)
  4. Sanskrit (klassieke Indiase taal)
  5. Anatomie van het lichaam (valt niet mee in het Engels trouwens!)
  6. Mantra’s (meditatieve spreuken, liederen, gedichten)
  7. Tantra (nee, niet die waar jij nu aan denkt, maar de yoga variant!)
  8. De Bhagavad Gita (filosofie)
  9. Ayurveda (Indiaase geneeswijze) etc. etc.

Om dan vervolgens weer de dag af te sluiten met wederom een intensieve practice.

En dat alles was zo ontzettend gaaf! Zo mooi om te leren dat sommige filosofische geschriften (bijv. de Upanishads), die het fundament vormen voor de hedendaagse yoga, al honderden jaren voor Christus zijn ontstaan. Zo bijzonder dat we op basis daarvan meerdere keren per week op onze yogamat onze “Asanas” doen.

Ik wist natuurlijk al een tijdje dat Yoga zoveel meer is dan alleen de Asanas (oefeningen) die we op onze mat doen. Maar vaak had ik te weinig tijd of energie om me er echt verder in te verdiepen. Om dan nu met een groep lieve, inspirerende mensen van over heel de wereld diep in de materie te mogen duiken was voor mij echt een groot cadeau!

Yoga in Costa Rica
Yoga in Costa Rica

Zweten in de jungle

Terwijl we stonden te zweten op de mat kwamen de Toekans gezellig even toekijken waarom we ons toch zo druk maakte. Om nog maar niet te spreken over de grote leguaan die op het dak naast ons voorbij kwam sluipen toen we in Savasana lagen. En alhoewel het keukenpersoneel enorm hun best deed. Het lukte ze maar nauwelijks om de bananen bij de capucijnaapjes weg te houden.

Maar, eerlijk is eerlijk. Veel tijd om er echt van te genieten was er niet, maar dat kon de pret niet drukken. Compleet volgens de regels van Patanjali; ‘Practice, practice, practice’ was het hardcore oefenen, studeren, filosoferen, eten, slapen en “repeat”!

En ja, soms was ik moe (doodop zelfs) of had ik buikpijn, spierpijn, slecht geslapen; you name it, maar toch stond ik iedere dag om 6.00 uur weer op mijn mat. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk zo de moeite waard! Ik voel me fitter en fysiek en mentaal sterker dan ooit.

Overigens was het examen best een ‘tough cookie’. Een schriftelijk tentamen én een uur een yogales geven aan mijn medestudenten. Het viel niet mee om dat in het Engels te doen, maar ‘I did it’!

"In de tweede week kregen we de opdracht om een yogales aan een medestudent te geven en dit op te nemen. De uitleg van de yogaposes ging best prima (er zat zelfs best een flow in), maar die Engelse woorden.... Pfffff doordat ik zo na moest denken over de poses kwam er een moment waarop ik 'titties to the floor' riep in plaats van 'chest to the floor'. Je kunt je voorstellen dat we wat tijd nodig hadden om bij te komen van het lachen"

Ik heb zo genoten van alles! Dit smaakt naar meer. Mijn Yogazaadje is negen jaar geleden al geplant in Thailand, maar heeft nu zeker een enorm groeispurt doorgemaakt. Eens kijken of het stekje uiteindelijk een sterk gewortelde boom wordt. Laat ik maar eens beginnen met (bijna) iedere dag op mijn mat te verschijnen….

Yoga in Costa Rica
Deel dit bericht: